75 jaar Sint-Nicolaascomité

Titel Daar werd aan de deur geklopt. 75 jaar Sint-Nicolaascomité / Stichting Sint-Nicolaas Oisterwijk
Auteur Martin van der Waals
Omvang 216 pagina’s
Formaat 150×210
Uitvoering Paperback, soft-cover
Geïllustreerd Ja
Verschenen 19 november 2017, Oisterwijkse Historische Brochurereeks deel 9
ISBN 978-90-824154-5-2
Prijs € 12,00

De Stichting Sint-Nicolaas Oisterwijk, in het begin (1942) Sint-Nicolaascomité geheten, werd 75 jaar geleden in het leven geroepen. Volgens overlevering zou een goed gesprek tussen George Dujardin en burgemeester Jan Verwiel de aanzet hebben gegeven tot het oprichten van één Sinterklaascomité voor heel Oisterwijk om daarmee ook een eind te maken aan de veelheid van Sinterklazen die ieder jaar begin december in het dorp rondliepen.

Inmiddels zorgt deze geheel uit vrijwilligers bestaande organisatie er al driekwart eeuw voor dat alle Oisterwijkse en Heukelomse kinderen (en hun ouders) een onvergetelijk Sinterklaasfeest beleven. Een jubileum dat niet ongemerkt voorbij mag gaan.

In deze uitgave een uitgebreide terugblik op deze jaren, de ontwikkeling van de Sint-Nicolaasorganisatie en de impact die de komst van de goedheiligman op Oisterwijk en de Oisterwijkers had. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor de openbare Sinterklaasfestiviteiten, de traditionele aankomst op het station, de ontvangst door de burgemeester, de tocht door Oisterwijk en de tot de verbeelding sprekende druk bezochte Sinterklaasvoorstellingen, eerst in het oude Kunstkringgebouw aan de Stationsstraat en later voortgezet in Tiliander. Kortom een feestelijke en levende traditie die niet meer uit Oisterwijk is weg te denken.

Persoonlijke verhalen, krantenberichten, verslagen, anekdotes en niet te vergeten vele illustraties vormen de basis voor dit historieverhaal.

Oisterwijk en Sint-Nicolaas: al 75 jaar een goede relatie.