Titel 100 verhalen van de Looierij KVL Oisterwijk
Auteur Hennie van den Berg, Joost van den Berg, Bas Hopstaken, Piet Jacobs, Ad van den Oord, Joris van der Pijll m.m.v. Anton van Dorp en Joost Wagenmakers.
Omvang 256 pagina’s
Formaat 240×300
Uitvoering gebonden, hard-cover
Geïllustreerd Ja
Verschenen 23 oktober 2016 Oisterwijkse Historische Reeks deel 8
ISBN 978-90-824154-3-8
Prijs € 24,00
Het is bijzonder te beseffen dat het leven en werken vroeger zoveel anders was dan nu. Dat geldt dus ook voor het werken op ‘de Looierij’, nu beter bekend als de Oisterwijkse KVL.
De leerlooierij zou in 2016 100 jaar zijn geworden. Tijd dus om eens in de historie van deze ooit toonaangevende fabriek te duiken. Dit keer niet op basis van diepgravend archiefonderzoek, maar vooral door de verhalen over deze looierij en het werken daar vast te leggen door onder meer oud medewerkers te interviewen. Dit leverde een prachtig palet aan verhalen op die een bijzondere kijk achter de schermen geven. Deze in 100 verhalen vastgelegde ‘oral history’ ondersteund door feitelijke data uit de historie van de KVL en geïllustreerd met prachtige fotomateriaal levert een boeiend kijk- en leesboek op.
De schrijvers nemen u mee naar tijden waarin de looierij een heel belangrijke rol vervulde in de Oisterwijkse gemeenschap. Anekdotes komen aan bod net zoals de geschiedkundige kant en informatie over het looiproces. Het gaat over de ontwikkelingen vanaf 1916 tot aan de sluiting in 2001. Daarnaast is er aandacht voor de hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen. Tenslotte is KVL een schitterend industrieel erfgoedcomplex waaromheen een nieuwe woonwijk wordt gerealiseerd en waarin nieuwe bedrijvigheid een plaats heeft gevonden. Al bladerend komt de lezer verhalen tegen over de stank in het nathuis, voetbalvereniging Nevelo, directeur Chris van der Aa, de odyssee van zeventien oorlogsslachtoffers, het industriespoor, de blauwe bergen, het leven in de KVL-woningen, servies- en linnengoed, een Groenlandje als Pieternel, de kar van Frans, de sirtaki, het bedrijfsfonds, de heilige vrouwen uit Scherpenheuvel, de stoommachine, Europees keramiek, Oisterwijks gebak en een hangplek voor vleermuizen om maar een greep te doen uit de rijke inhoud.
Artistieke kunstfoto’s van een gebouwen in verval verfraaien dit unieke boek.
Al met al ontstaat een veelzijdig beeld over een ooit dynamisch bedrijf met bijna 1000 werknemers en Europese faam in een klein Brabants dorp.