Als stenen konden spreken

Titel Als stenen konden spreken Rotterdam Oisterwijk gedenkboek 1940-1945
Auteur(s) Bob Keasberry
Omvang 56 pagina’s
Formaat 297×210
Uitvoering Geniet, soft-cover
Geïllustreerd Ja
Verschenen  2014
ISBN 978-90-809127-7-9
Prijs € 8,00

 

 

Dit Gedenkboek 1940-1945 Rotterdam Oisterwijk ontstond naar aanleiding van een verzoek in 2012 van de in Oisterwijk wonende ‘Rotterdammer’ Wim van Duyn aan Heemkundekring De Kleine Meijerij om de oorzaak van het aanwezige puin in de bossen van Oisterwijk rond onder meer het Goorven te gedenken. Dit puin kwam uit Rotterdam. Deze kapotte stenen waren en zijn de stille getuigen van het zware Duitse bombardement dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, op 14 mei 1940, het historische stadshart van Rotterdam verwoestte.

Een deel van dit Rotterdamse puin werd in 1943 op last van de Duitsers afgevoerd naar Oisterwijk. Zij gebruikten het voor de verharding van de bospaden die leidden naar de munitieopslag in de bossen nabij het Goorven, Boshuis Venkraai en De Hondsberg.

Aan de hand van foto’s, kaarten en andere afbeeldingen vertelt Bob Keasberry beknopt het verhaal van deze bijzondere relatie tussen Rotterdam en Oisterwijk. De Tweede Wereldoorlog in Oisterwijk was weliswaar minder dramatisch dan in Rotterdam, maar het venijn zat bij Oisterwijk in de staart, in de weken vóór de bevrijding. Zoals het laten ontsporen van een locomotief bij het Haarens Broek als verzetsdaad op 5 september 1944, de ontploffing van de munitietrein ruim een week later op 16 september, veroorzaakt door Britse bommenwerpers en het opblazen van bruggen door de Duitsers in oktober van dat jaar.

In het boek heeft hij twee wandelingen opgenomen. Een in Oisterwijk langs oorlogsmonumenten en oorlogsgraven en over de puinverharde paden rond het Goorven. De andere in Rotterdam langs de brandgrens van de verwoeste stad. De wandelingen bieden, naast ruimte voor het herdenken van de slachtoffers, ook gelegenheid om aan de toekomst te denken en stil te staan bij de hedendaagse verworvenheden in een omgeving waarin toen en nu elkaar op een bijzondere wijze ontmoeten.