Honderd jaar Vennentheater

minivennenTitel Honderd jaar Vennentheater Een geschiedenis van Oisterwijks openluchttoneel in vijf bedrijven
Auteur Piet Jacobs
Omvang 128 pagina’s
Formaat 115×210
Uitvoering Ingenaaid gebrocheerd, soft cover met losse DVD
Geïllustreerd Ja
Verschenen 2015  Oisterwijkse Historische Brochurereeks deel 5
ISBN 978-90-809127-9-3
Prijs € 12,95

 

In dit deel komt het rijke verleden van het openluchttoneel tot leven. In veel vaak nooit eerder gepubliceerde illustraties, zowel in kleur als zwart-wit, en veel verhalen. De samenstellers, Piet Jacobs (tekst) en Anton van Dorp (fotoredactie) kozen voor een journalistieke aanpak. In een eeuw tijd hebben misverstanden en halve en hele onwaarheden het zicht op het Oisterwijkse toneelverleden verduisterd. Die grauwsluier is weggetrokken. Primaire bronnen laten de feiten spreken.
Nee, Oisterwijk heeft niet de oudste openluchttheatertraditie van Nederland. Wel van Noord-Brabant. Nee, Anton Huijbers is niet de enige initiatiefnemer van het buitentheater op De Hondsberg. Ja, de Katholieke Kunstkring Oisterwijk Omhoog (KKOO), liep in de Tweede Wereldoorlog reputatieschade op door aansluiting bij nazi-instelling Kultuurkamer.
Ja, ook de plaatselijke toneelreus Domstorff liep een vlek op zijn blazoen op door zich ontvankelijk te tonen voor steekpenningen.
Maar met deze en andere onthullingen is deze brochure echter niet verworden tot een schandaalkroniek. Naast de dieptepunten komen ook de hoogtepunten in de schijnwerpers. Zoals de bouw van het Natuurtheater in 1936 en de oprichting van De Ghesellen van den Spele. De glorietijd begin jaren vijftig. De samenbundeling van toneeltalent in de VOS. De vernieuwingen door Theatergroep Trappaf. En de moderne montages met musicals en totaaltheater in deze eeuw. De afgelopen 100 jaar werd het openluchttheater zowel letterlijk als figuurlijk gedragen door de Oisterwijkse bevolking, een lange, creatieve culturele traditie die anno 2015 met liefde gekoesterd wordt. Ook nu nog trekken voorstellingen volle tribunes.
De samenstellers nemen u mee in een kleurrijk historiestuk van vijf bedrijven met als toegift een DVD waarop een documentaireserie  van de LOVO over 100 jaar Openluchttoneel in Oisterwijk te zien is.