Zorgvolle Tijden Oorlogsjaren in Oisterwijk

miniatuurZorgvolletijdenTitel Zorgvolle Tijden Oorlogsjaren in Oisterwijk
Auteur(s) Theo Cuijpers (eindred.), Wim de Bakker, Carel Brands, Piet Jacobs, Ad van den Oord, Ben Verhulst, Jacqueline de Vries (redactie)
Omvang 176 pagina’s
Formaat 210×295
Uitvoering Paperback
Geïllustreerd Ja
Verschenen 1991, Oisterwijkse Historische Reeks deel 1
ISBN 978-90-73955-01-7
Prijs NIET MEER LEVERBAAR

 

Zorgvolle Tijden gaat over Oisterwijk vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Bijna twintig vrijwilligers hebben meegewerkt aan deze uitgave, zowel “amateurs”als “beroeps”. Wat hen bindt is de hartstocht voor de lokale geschiedenis.

Het boek geeft een kaleidoscopisch beeld van een zwarte periode in deze eeuw. Vanuit verschillende gezichtshoeken beschrijven de auteurs de oorlogsjaren. De politiek komt aan de orde in verhalen over Arnold Meijer, dr. Emile Verviers en Zwart Front.

Hoe de oorlog het dagelijks leven beïnvloedde, blijkt uit het interview met ‘Toos’ en het verslag over de ontsnapping van het Joodse echtpaar Bob en Ruth van Oss.
Het verzet komt tot leven in portretten van Wim Brugman, Hans Gerritsen en Gerard van der Linden.

Zorgvolle Tijden is extra interessant omdat ook minder bekend onderwerpen worden belicht, zoals de uitwijzing van rijksduitsers en de Binnenlandse Strijdkrachten.
Omdat de redactie kon beschikken over archieven waaruit niet eerder is gepubliceerd, bevat dit boek onthullingen en nieuw feitenmateriaal. Maar belangrijker nog is het, dat er, en halve eeuw later, een genuanceerd beeld van de Tweede wereldoorlog in Oisterwijk kon worden geschetst. Veel van het opgenomen fotomateriaal is niet eerder in druk verschenen.