Canon van Oisterwijk

Titel Canon van Oisterwijk De ‘Parel van Brabant’ in 82 vensters
Auteur Samengesteld door Ellen Brouwers, Anton van Dorp, Marya Hüsstege, Frans Kapteijns, Bob Keasberry en Tineke de Vaal
Omvang 96 pagina’s
Formaat  240 x 170
Uitvoering Hard cover, gebonden
Geïllustreerd Ja
Verschenen verschijnt 26 november 2022
ISBN 978-90-832014-2-9
Prijs € 14,95

De in 2010 verschenen Canon van Oisterwijk had doorkijkjes naar 54 historische gebeurtenissen. Zij kreeg een plek in het museum De Drie Deuren, ondergebracht in de kelder van de Dorpsherberg te Oisterwijk. Na sluiting daarvan verdween ze in het magazijn van heemkundekring De Kleine Meijerij. Hoog tijd om ze er uit te halen en via deze uitgave weer bereikbaar te maken voor het brede publiek, aangevuld met 28 bijzondere gebeurtenissen uit de jaren 2011-2020.

Deze canon belicht op chronologische volgorde een aantal thema’s en momenten uit de geschiedenis van Oisterwijk. Thema’s en momenten die memorabel zijn en samen een beeld schetsen van het ontstaan van Oisterwijk en het leven van zijn inwoners. Wat maakte Oisterwijk tot de plaats die het nu is? De doorkijkjes naar het verleden leveren soms verrassende beelden op:  de motteburcht, de pest, bloeiende lakenhandel, plunderingen, kerkenbouw, de Joodse begraafplaats, KVL, openluchttheater, sigaren- en schoenindustrie, de Voorste Stroom, Adriaen Poirters, de vrijheidsboom, bossen en vennen, het bezoek van koning Willem-Alexander, Intents en gemeentelijke herindeling. Het is maar een greep uit de vele onderwerpen die de revue passeren. Tevens is een overzicht opgenomen van schrijfwijzen van de naam Oisterwijk door de eeuwen heen en van zegels en wapens van Oisterwijk.

Het boek laat je op snelle en aantrekkelijke wijze kennis te maken met de ‘Parel van Brabant’ door de eeuwen heen.