Door de ramp getroffen

Titel Door de ramp getroffen. Over de watersnoodramp van 1953 en de opvang van evacués in het Oisterwijkse vakantiepark De Staalberg
Auteur Martin van der Waals
Omvang 136 pagina’s
Formaat 150×210
Uitvoering Paperback, soft-cover
Geïllustreerd Ja
Verschenen verschijnt 3 februari 2017, Oisterwijkse Historische Brochurereeks deel 8
ISBN 978-90-824154-4-5
Prijs € 12,00

De watersnoodramp van 1953 staat in het collectieve geheugen van Nederland gegrift als een van de ernstigste die zich ooit in ons land heeft voorgedaan. Vele mensen verloren het leven en tallozen huis en haard. Ook aan Oisterwijk ging deze catastrofe niet voorbij, maar dan op een andere manier. Getroffen door het leed van zovelen verleende Oisterwijk hulp, net als overigens heel Nederland en ook landen ver daarbuiten.

Een van die vormen van hulpverlening was het opvangen van evacués die vanuit de overstroomde gebieden in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant naar ‘drogere oorden’ moesten vluchten.

Er werd in het recente verleden een lijst gevonden met daarop de namen van 17 gezinnen die in Oisterwijk als evacués verbleven hebben op het vakantiepark De Staalberg aan de Scheibaan. Van een aanzienlijk deel van deze gezinnen is het gelukt om, drieënzestig jaar na dato, nazaten te vinden die ons hun herinneringen aan het verblijf op De Staalberg nog hebben kunnen meedelen. Deze gezinnen kwamen onder meer uit Fijnaart, Oude-Tonge, Kerkwerve, Stavenisse, Kapelle, Steenbergen en Zevenbergsehoek.

Tevens komen de andere vormen van hulp die Oisterwijk heeft gegeven aan bod, onder andere de rol die de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis hierbij gespeeld heeft. Wat Oisterwijk deed bij de watersnoodramp van 1953 is een verhaal dat niet eerder werd verteld. Door middel van persoonlijke verhalen, brieven, documenten, verslagen en niet te vergeten vele illustraties wordt een ‘nieuw hoofdstuk’ aan de geschiedenis van de watersnoodramp van 1953 en aan die van Oisterwijk toegevoegd.