Helpen met hoofd en hart

minicharitasTitel Helpen met hoofd en hart Fragmenten uit het recente verleden van de Parochiële Charitas Instelling Oisterwijk
Auteurs Jeroen Ketelaars
Omvang 64 pagina’s
Formaat 150×210
Uitvoering Ingenaaid gebrocheerd, soft cover
Geïllustreerd Ja
Verschenen 2011, Oisterwijkse Historische Brochurereeks deel 4
ISBN 978-90-809127-1-9
Prijs € 8,50

 

In de voetsporen van haar illustere voorganger, de middeleeuwse Tafel van de H. Geest, zorgt de Parochiële Charitas Instelling (PCI) in Oisterwijk thans voor een hedendaagse invulling van de christelijke opdracht tot zorg voor de naaste.

In deze uitgave beschrijft Jeroen Ketelaars op pakkende wijze het reilen en zeilen van de PCI in met name de afgelopen honderd jaar. Aandacht is er onder meer voor de invloed van de pastoors op het R.K. Armbestuur (zoals een oude naam van de instelling luidde), de samenstelling van het bestuur en de jaarlijkse inspectiebezoeken aan pachtboerderijen die de PCI in eigendom had, de Charitas tijdens crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw en de Tweede Wereldoorlog.

In de loop van de tijd nam de invloed van de geestelijkheid af en kreeg de overheid een steeds grotere taak op het terrein van de bijstand, waardoor particuliere organisaties als de PCI zich dienden te heroriënteren. De werkwijze van de instelling veranderde dan ook gaandeweg. Zo kwamen een telefonische hulpdienst en het verstrekken van zwembad- en pretparkkaarten in de plaats van het uitdelen van dekens, voedsel en kleding.

Eén ding is in ruim 700 jaar dat de Charitas in Oisterwijk bestaat in ieder geval niet veranderd: de noodzaak tot ondersteuning van hen die het moeilijk hebben in de samenleving.