Oisterwijk een geschiedenis van meer dan 800 jaar

oisterwijkmeerdan800Titel ‘Oisterwijk een geschiedenis van meer dan 800 jaar
Auteur(s) Jan Franken, Ad van den Oord, Wim de Bakker (fotoredactie),
Omvang 400 pagina’s met losse DVD
Formaat 240×300
Uitvoering Gebonden, hard-cover
Geïllustreerd Ja
Verschenen  2012  Oisterwijkse Historische Reeks deel 5
ISBN 978-90-809127-5-5
Prijs € 30,00 (gewone editie) € 50,00 (luxe editie, in cassette met leeslint en half linnen kaft)

Gebaseerd op de meest recente inzichten beschrijven Jan Franken en Ad van den Oord de Oisterwijkse historie in een geactualiseerd en integraal verband. Wim de Bakker verzorgde de beeldredactie en ondersteunde hen inhoudelijk. Aan de hand van pakkende thema’s en illustraties belichten zij meer dan 800 jaar historie.
De schrijvers leggen een cesuur in 1794 toen de Fransen binnentrokken en de vrijheidseik op De Lind werd geplant. Het oude regime verdween, nieuwe tijden begonnen.
Franken tekent voor de geschiedenis van de oudste tijden tot circa 1794. Oisterwijk werd gesticht op een oude zandrug en de naam duikt voor het eerst op in een akte van 25 februari 1212/1213 van de hertog van Brabant. Dat laatste is 800 jaar geleden en zette de toon voor talrijke festiviteiten in het huidige jubeljaar 2012/2013. De jonge nederzetting bloeide op tot een levendige marktplaats met een florerende lakenhandel en was hoofdplaats van een van de vier kwartieren van de Meierij van Den Bosch. Schout en schepenen voerden de scepter. Rampspoed trof de stad door plunderende soldaten die tijdens de Gelderse en Tachtigjarige oorlog het gebied teisterden. Het was snel gedaan met de rijkdom.
Van den Oord verhaalt over de moderne tijd. Het bestuur wordt democratischer, de katholieke godsdienst wordt weer toegelaten en de landbouw moderniseert. Mede door de komst van de spoorweg en betere wegen industrialiseert Oisterwijk en groeit het toerisme. Het dorp komt opnieuw tot bloei. De Tweede Wereldoorlog zorgt voor ellende maar na 1945 pakt men de draad opnieuw op. Invloeden van buitenaf gaan niet aan Oisterwijk voorbij en de jongerencultuur uit de jaren zestig zorgt voor kortstondige beroering.
De auteurs presenteren Oisterwijks historie op een toegankelijke manier. Het boek zal beelden van herkenning oproepen. Hopelijk is het ook een stimulans om het lokale historisch erfgoed te koesteren en verder te onderzoeken. Van de puzzel van het verleden zijn immers nog steeds nieuwe stukjes te vinden.
Tevens is als service naar de lezers de tekst van het boek in doorzoekbare PDF opgenomen.