Titel Wij sloegen waar wij raken konden Dagboek van een verzetsman Brabant 1943-1945
Auteur Martien van de Weijer, bewerkt door Ad van den Oord
Omvang 416 pagina’s
Formaat 170 x 210
Uitvoering Gebonden, hard cover
Geïllustreerd Ja
Verschenen 5 mei 2018
ISBN 978-90-824154-6-9
Prijs € 22,50
“De wereld stond volledig op zijn kop. Ik heb de dagboeken geschreven om het later niet te vergeten.” Aldus Martien van de Weijer, een katholieke negentienjarige jongeman toen hij in 1943 zijn woonplaats Haarlem ontvluchtte om te ontkomen aan de door de Duitse bezetter afgekondigde verplichte ‘Arbeitseinsatz’.
Hij en ook zijn broer Frans doken onder en verbleven in Udenhout, Haaren en Oisterwijk. Daar probeerden zij met hulp van de lokale bevolking uit handen van de Duitsers te blijven. Martien en Frans sloten zich aan bij het lokale verzet. Zij waren onder meer actief betrokken bij de geslaagde overval op het gemeentehuis van Haaren, waar de bevolkingsadministratie werd gestolen, maar ook bij het laten ontsporen van een Duitse trein op het traject Oisterwijk-Boxtel. Op enig moment werd Martien opgepakt en geïnterneerd in de Bossche gevangenis waar hij later toch weer onverwacht uit ontslagen werd. De bevrijding, de komst van de geallieerden, maakte hij aan den lijve mee in Heeswijk-Dinther.
Zoekend naar zijn weg in het leven speelde bij hem tijdens deze verwarrende jaren ook de vraag of voor hem niet beter een leven als kloosterling weggelegd zou zijn. Een vraag die hij uiteindelijk met nee zou beantwoorden.
Tijdens deze roerige periode hield Martien van de Weijer vanaf mei 1943 twee jaar een dagboek bij, een persoonlijk én uniek document, want dagboeken van verzetslieden zijn om begrijpelijke redenen nauwelijks of niet voorhanden. In zijn dagboek vertelt hij als jongen van amper twintig jaar over zijn onderduikperiode, het voor hem als stedeling toch wonderlijke leven op het Brabantse platteland, de verzetsdaden en zijn geestelijke zoektocht.
In dit boek zijn deze dagboekaantekeningen integraal opgenomen, voorzien van annotaties en kaderteksten van historicus Ad van den Oord om de teksten van toen in een voor de hedendaagse lezer herkenbaarder perspectief te plaatsen. Zo krijgt de lezer op een bijzondere wijze een indruk van hoe een opgroeiende jongeman de oorlogstijd beleefde en hoe die samen met anderen door verzetsactiviteiten zijn steentje probeerde bij te dragen aan het saboteren van de Duitsers om daarmee een bijdrage te kunnen leveren aan een voorspoediger bevrijding van bezet Nederland.
Het boek bevat ook foto’s die door Van de Weijer zelf zijn gemaakt en die nog niet eerder werden gepubliceerd.
Boekpresentatie en documentaire
Op 5 mei 2018 werd het boek officieel gepresenteerd in Tiliander samen met de vertoning van de door Oisterwijk in Beeld gemaakte documentaire “Ik wilde die Duitsers weghebben”.
Deze documentaire van ruim 40 minuten geeft een bijzondere inkijk in die periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scenes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd.