De Gastjes

Het nieuwe boek De Gastjes (Image by Freepik).

Titel De Gastjes. De schaamte van mijn oma. Overleven in armoede
Auteur Ad van den Oord
Omvang 232 pagina’s
Formaat  170 x 240
Uitvoering Hard cover, gebonden
Geïllustreerd Ja
Verschenen 6 november
ISBN 978-90-824154-9-0
Prijs NIET MEER LEVERBAAR

Hoe schrijf je een verhaal over je voorouders als die niet eens een handtekening onder hun huwelijksakte konden plaatsen? Welke bronnen boor je aan als er geen brieven, dagboeken of memoires zijn? Ad van den Oord reconstrueert op persoonlijke, beeldende en pakkende wijze met behulp van rechtbankarchieven, kranten en interviews het leven van zijn oma Janske Rokven en haar familie in het Oisterwijkse achterbuurtje De Gastjes. Deze bezembinders, mattenventers en steenovenarbeiders leiden een zwervend bestaan dat gekenmerkt wordt door armoede, wildstropen en drankgebruik.

De oppassende vaklui uit de familie van zijn opa Dorus Diepens werken zich daarentegen omhoog in het industrialiserende en katholieke Oisterwijk.

Twee families, twee gescheiden werelden. Totdat in de milde februaridagen van 1914 soldaat Dorus Diepens de dan net negentienjarige Janske Rokven zwanger maakt. Wat voor haar een verlossing lijkt uit armoede en krotwoningen, dreigt voor hem een belemmering te vormen voor zijn aspiraties in deze ‘nieuwe tijd’. Dat alles in een onthullend, heel leesbaar en rijk geïllustreerd boek over de dagelijkse beslommeringen en ellende van mensen die op of onder de armoedegrens leefden in een Brabants dorp uit de eerste helft van de vorige eeuw. Van een groep mensen over wie in de geschiedenisboeken veel minder te vinden is dan over de rijken en invloedrijken. De Brabantse versie van ‘Het Pauperparadijs’? Lees het boek en oordeel zelf.

Ad van den Oord (1956) is historisch onderzoeker en publicist. Hij heeft tientallen historische boeken en artikelen geschreven over de Tweede Wereldoorlog, Brabant en over zijn woonplaats Oisterwijk. Met De Gastjes wil hij de Oisterwijkers die door armoede en gebrek aan onderwijs niet de kans kregen iets op te tekenen, alsnog een stem geven in de geschiedschrijving.