De Russische Madame

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is minirusmadame.jpg

Titel De Russische Madame Antonine Wilhelmine Eschauzier-Bersin Een levenspad van Letland naar Heukelom
Auteur Martin van der Waals
Omvang 184 pagina’s
Formaat 150 x 210
Uitvoering Paperback, soft-cover
Geïllustreerd Ja
Verschenen 12 juli 2019, Oisterwijkse Historische Brochurereeks deel 10
ISBN 978-90-824154-7-6
Prijs € 15,00

De ‘Russische Madame’, die in Heukelom woonde, in Villa Zonlicht nabij de huidige boerderij Baaneind 12, spreekt tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. Antonine Wilhelmine Eschauzier-Bersin was haar volledige naam. Zij was geboortig uit Letland, kwam in 1925 vanuit Den Haag naar Heukelom en zou daar tot het einde van haar leven blijven wonen. Vele verhalen doen over haar de ronde, maar haar levensverhaal werd nog niet eerder geschreven. Van der Waals heeft deze uitdaging opgepakt en volgt in dit boek haar levenspad van geboorte tot overlijden. Op dat pad ontmoeten we onder meer haar echtgenoot, de welgestelde Wilhelm A. Eschauzier, haar zus Minka en andere familieleden, kasteleinse Mie Pieters, haar zoon André die landbouwkundig ingenieur en jazz-musicus werd, Jana Vriends die lang voor Madame werkte, landbouwer Krieckaart en Philibertus Donders, architect van Villa Zonlicht. De villa ging in augustus 1952 door brand geheel verloren. Alleen de boerderij Baaneind 12 en de tot woonhuis verbouwde voormalige gastenverblijven en autogarages herinneren nog aan het vroegere domein van mevrouw Eschauzier-Bersin.

De ‘Russische Madame” was een struise vrouw, eerlijk, vrijgevig, hulpvaardig, eenvoudig, maar toch ook chique en gericht op de moderne tijd. Zij was betrokken bij de Oisterwijkse gemeenschap onder andere als beschermvrouwe van Zang en Vriendschap. Zoon André was beschermheer van het Enschotse scherpschuttersgilde St. Jan en St. Sebastiaan. Uit de wijde omgeving klopten mensen nooit tevergeefs bij Madame aan voor hulp.
Deze met vele nooit eerder gepubliceerde foto’s en documenten geïllustreerde publicatie volgt haar levenspad. ‘Van Letland naar Heukelom’.

Lees hier het interview met de auteur