Naar verluidt… Kerk en pers in Oisterwijk

miniatuurKerkenpersTitel Naar verluidt… Kerk en pers in Oisterwijk
Auteur(s) Theo Cuijpers (eindred.), Wim de Bakker, Piet Jacobs, Ad van den Oord, Leo van der Pijll, Jacqueline de Vries (redactie)
Omvang 148 pagina’s
Formaat 210×295
Uitvoering Paperback
Geïllustreerd Ja
Verschenen 1992, Oisterwijkse Historische Reeks deel 2
ISBN 978-90-73955-02-7
Prijs € 10,00

 

Naar verluidt…. Gaat over de geschiedenis van de Oisterwijkse pers. Aanleiding is de 75-ste verjaardag van het weekblad Kerkklokje in het najaar van 1992.
Omdat het Kerkklokje begon in 1917, opent dit boek met een boeiend verhaal dat wonderlijke en woelige jaar. Anton Huijbers publiceerde in bijlagen van het Kerkklokje een Oisterwijks geschiedenisboek. Huijbers, ‘de man van Oisterwijk’, wordt in dit boek toch een beetje van zijn voetstuk gehaald. Hoe het Kerkklokje zich ontwikkelde van pastoorsblaadje ten Rooms sufferdje tot een open medium, krijgt in verschillende hoofdstukken aandacht. Welke (hilarische) advertenties stonden er in?

Het Kerkklokje had niet altijd het monopolie. Zo kwam de gemeente in de jaren twintig met een eigen blad. Dat leidde tot regelrechte haat tussen burgemeester Verwiel en de redactie van het Kerkklokje.
A.J. Zoetmulder probeerde met Brabants Centrum Oisterwijk en Boxtel een volwassen blad te geven.
De drukkers van het Kerkklokje, drie generaties Van den Boogaard, en diverse redacteuren komen in Naar verluidt… voor het voetlicht.
Het boek besluit met een indringend portret van de geliefde columnist van het Kerkklokje, ‘flierefluiter’Ton van loon.

Behalve een boek over de geschiedenis van de Oisterwijkse pers is naar Naar verluidt.. ook een boeiend document over een Brabantse gemeente in de twintigste eeuw.